Kitap Okumak İçin 30 Neden
  • Facebook
  • Twitter
  • 7 Ocak 2022
  • 9
  • 219
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Kitap Okumak İçin 30 Neden

Kitap Okumak İçin 30 Neden Hayatında iyi bir kitap okuyucusu olabilirsin ama okumanın ne verdiğini bileceksin önce . Neden eşsiz bir zevk veriyor? Okumanın paha biçilemez bir faaliyet olduğuna dair hiçbir şüphe olmasa da, okuma alışkanlığının geç kaldığı görülmüştür. Bu düşüşün ana nedenlerinden biri teknolojinin büyümesidir. Ancak, çoğu insanın bilmediği şey, okumaktan yararlanacak çok şey […]

Kitap Okumak İçin 30 Neden Hayatında iyi bir kitap okuyucusu olabilirsin ama okumanın ne verdiğini bileceksin önce . Neden eşsiz bir zevk veriyor? Okumanın paha biçilemez bir faaliyet olduğuna dair hiçbir şüphe olmasa da, okuma alışkanlığının geç kaldığı görülmüştür. Bu düşüşün ana nedenlerinden biri teknolojinin büyümesidir. Ancak, çoğu insanın bilmediği şey, okumaktan yararlanacak çok şey olduğu.

İşte Kitap Okumak İçin 30 Neden

1- Bilgi verir

Kitap okumanın en büyük sebeplerinden biri bilgi edinmektir. Kitaplar zengin bir bilgi kaynağıdır. Çeşitli konularda kitap okumak, bilgi verir ve konuyla ilgili derinliği de arttırır. Ne zaman bir kitap okursanız, başka türlü bilemeyeceğiniz yeni bir bilgi öğrenirsiniz.

2- Beynini geliştirir

Araştırmalar, okumanın beyinde güçlü olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Zihinsel olarak uyarılmış kalarak, demans ve Alzheimer hastalığını önleyebilirsiniz. Çünkü beyninizi aktif tutmak, güç kaybetmesini önler. Beyin bir kas ve vücuttaki diğer kaslar gibi, egzersiz onu güçlü ve sağlıklı tutar. Bulmaca çözmeye benzer , kitap okumak beyninizi egzersiz yapmak ve sağlıklı tutmak için harika bir yoldur.

3- Stresi azaltır

Okuma, vücut üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Bir kitabı okumak yürüyüşe çıkmak gibi stresi azaltır.

4- Hafızayı geliştirir

Bir kitabı her okuduğunuzda, kitabın düzenini, karakterleri, arka planlarını, tarihlerini, kişiliklerini, alt çizimlerini ve daha fazlasını hatırlamanız gerekir. Beyniniz bütün bunları hatırlamayı öğrendiğinde, hafızanız daha iyi hale gelir. Dahası, yarattığınız her yeni hafıza ile, yeni yollar yaratırsınız ve bu mevcut olanları güçlendirir.

5- Hayal Gücünü Genişletir

Ne kadar çok okursan o kadar yaratıcı olursun. Ne zaman bir kurgu kitabı okuduysan, seni başka bir dünyaya götürür. Yeni dünyada, hayallerinizdeki şeyleri zihninizde görmeye çalışırken beyniniz en iyi şekilde çalışır.

6- Eleştirel düşünme becerilerini geliştirir

Kitap okumanın en önemli yararlarından biri eleştirel düşünme becerilerini geliştirme yeteneğidir. Örneğin, gizemli bir roman okumak aklınızı keskinleştirir. Eleştirel düşünme becerileri, günden güne önemli kararlar vermek açısından çok önemlidir. Okumak, bir bireyin bilgiyi televizyon izlemenin yapamayacağı şekilde düşünmesini ve işlemesini gerektirir. Ne kadar çok okursanız, anlayışınız o kadar derinleşir.

Kitap Okumak İçin 30 Neden

7- Kelime hazinesi kurar

Okumak, kelime bilginizi geliştirir ve dil ile ilgili komutunuzu verir. Okurken, yeni kelimeler, deyimler, yeni kelimeler ve yazma stilleriyle karşılaşırsınız.

8- Yazma becerisini geliştirir

İyi yazılmış bir kitap okumak, daha iyi bir yazar olma yeteneğinizi etkiler. Tıpkı sanatçılar diğerlerini etkiler ya, yazarlar da öyle. Başarılı birçok yazar, başkalarının eserlerini okuyarak uzmanlıklarını kazandı. Yani, daha iyi bir yazar olmak istiyorsanız, önceki ustalardan öğrenerek başlayın.

9- İletişim becerilerini geliştirir

Kelime bilginizi ve yazma becerilerinizi geliştirmek, iletişim becerilerinizi geliştirmek için el ele gider. Ne kadar çok okur yazarsanız o kadar iyi iletişim kurarsınız. İletişim kabiliyetinizi artırmak, ilişkilerinizi iyileştirmek ve hatta sizi daha iyi bir çalışan ya da öğrenci olmanızı sağlar.

10- Odağı ve konsantrasyonu iyileştirir

Yoğun yaşam tarzımızda, her gün çok farklı işlerle uğraştımız için dikkatimiz her gün farklı yönlere çekiliyor. Örneğin, bir görev üzerinde çalışmak, Skype aracılığıyla insanlarla sohbet etmek, e-postaları kontrol etmek, Facebook’a göz kulak olmak ve iş arkadaşlarınızla etkileşime girmek arasında geçen zamanı kendinizde bulabilirsiniz.

Bütün bu çoklu görevler yüksek stres seviyesine ve düşük üretkenliğe yol açabilir. Bir kitap okuduğunuzda, tüm dikkatiniz okuduklarınıza odaklanır. Gözleriniz ve düşünceleriniz hikayenin ayrıntılarına dalar. Bu, konsantrasyonunuzu ve odağınızı geliştirir. Günde en az 20 dakika kitap okuyun, ne kadar odaklanacağınıza şaşıracaksınız.

11- Verimli bir hobi

Kitap okumak bizi meşgul ediyor. Aynı zamanda verimli bir zaman kullanımı sağlar. Bu sadece endişelerden kurtulmamıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda aklımızı monotonluktan uzaklaştırır. Okumayı seven biri asla sıkılmaz, çünkü bu can sıkıntısından kurtulmanın mükemmel bir yoludur. Kitaplar sizi başka bir dünyaya götürürken, rahatlar ve gençleşirsiniz.

Kitap Okumak İçin 30 Neden

12- Kârlı eğlence

Diğer eğlence türleriyle karşılaştırıldığında, kitaplar oldukça ucuzdur.

13- Motivasyon

Hayat zorluklarla dolu. Farklı aşamalardan farklı aşamalarda ilerlerken, küçük bir motivasyon çok yardımcı olabilir. Yaşam deneyimleri hakkında ilham veren kitaplar okumak hayatımızı değiştirebilir. İyi bir kitap okumak, böyle bir otobiyografi sizi cesaretlendirir ve kişisel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak ipuçlarını öğrenirsiniz. Temel olarak, daha iyi bir eş, kız, oğul, anne, baba ve hatta çalışan olmak için ilham alırsınız.

14-Sağlığı geliştirir

Milyonlarca olmasa da, kendi kendine yardım kitaplarından yararlanan binlerce insan vardır. Bu kitapların çoğu sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu tür kitapları okumak depresyon seviyesini azaltır. Ciddi depresyonu olan kişiler, kendi kendine yardım kitaplarını okumaktan yararlanabilir. Bunun dışında, bu tür kitaplar egzersiz, diyet ve diğer sağlıklı yaşam önerileri hakkında önemli ipuçları sunar. Bütün bunlar zihinsel ve fiziksel sağlığın iyileştirilmesine yol açar.

15- Seni daha empatik yapar

Çalışmalara göre, kitaplarda kendini kaybetmek, özellikle kurgu, empatini artırabilir. Hollanda’da yapılan bir çalışmada araştırmacılar, kurgu eserleri tarafından “duygusal olarak taşınan” insanların empatide bir artış yaşadıklarını gösterdi. Bir kitap okuyarak, hikayenin bir parçası haline geliyor ve karakterin acısını ve diğer duygularını hissediyorsunuz.

Bu da zihninizin, farklı şeylerin diğer insanları nasıl etkilediğinin daha fazla farkında olmasını sağlar. Sonunda, bu diğer insanlarla empati yeteneğinizi geliştirir. Öyleyse devam edin ve bu hikayeyi okuyun, daha empatik insanlarla dolu bir dünya kesinlikle daha iyi bir yer olurdu!

16- Becerileri Geliştirir

Okuma temel bir beceri oluşturucu. Yeryüzünde her iyi ders için, eşleşen bir kitap var. Kitaplar çeşitli konular ve konular hakkında önemli bilgiler sağlar. Yemek pişirmek, dans etmek, hatta temizlik yapmak, kitap okuyarak yeteneklerinizi her zaman geliştirebilirsiniz.

KİTAP OKUMAK İÇİN 30 NEDEN

17Benlik saygısı oluşturmak

Pek çok kitap okuyarak daha iyi iletişim kurar ve yaşamın çeşitli alanları hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz. Bütün bunlar daha yüksek bir özgüvene dönüşür. Kendine ve verme yeteneğine güvendiğin için, daha üretken ve genel olarak çok daha iyi bir insan olursun.

18Taşınabilir eğlence

Kitaplar taşınabilir ve hafiftir. Çok fazla yer kaplayan bilgisayarlara ve oyunlara benzemezler. Bir kitapla çantanıza koyabilir ve her yere kolayca taşıyabilirsiniz. Her yerde, seyahat ederken uçağınızda, uyumadan önce yatağınızda, rahatlarken gölgenizin altında ve hatta tatiliniz sırasında okuyabilirsiniz.

19Daha iyi uyumana yardımcı olur

Kötü uyku düşük üretkenliğe yol açar. Bu yüzden pek çok uzman, aklınızı sakinleştirmek ve bu nedenle daha iyi uyumak için uyumadan önce düzenli olarak stres giderici rutinler oluşturmanızı önermektedir. Bir kitabı okumak, yatmadan önce kendinizi sakinleştirmenin en iyi yollarından biridir.

Televizyon seyretmek veya yatakta iken akıllı telefonunuzda çok fazla zaman harcamak yerine, biraz zaman ayırın. Elektronik cihazlardan çıkan parlak ışıklar sadece uykunuzu etkiler. Öte yandan, bir kitap daha iyi uyumana yardımcı olur.

20Başka bir dünya hakkında bilgi edinin

Kurgu dünyası, her şeyin farklı olduğu başka bir dünyaya seyahat etmenizi sağlar. Kitap okuyarak diğer kültürlere ve yerlere bir bakış atıyorsunuz. Kitaplar ufkunuzu genişletir; diğer ülkeleri, diğer insanları ve hiç görmediğiniz veya hayal etmediğiniz birçok başka şeyi görmenize izin verir. Bir ülkeyi ziyaret etmenin mükemmel yolu.

21Sosyalleştirme

Ailemiz, arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızla okuduklarımızla her zaman paylaşabiliriz. Bütün bunlar sosyalleşme yeteneğimizi arttırıyor. İnsanlar sosyal varlıklardır ve akıllı telefonlar dünyasında sosyalleşme yeteneğimizi kaybediyoruz. Ancak okuma, başkalarıyla paylaşma ve etkileşimde bulunma şansımız olduğu kitap kulüpleri ve diğer forumların oluşumuna yol açmıştı.

22Yaratıcılığı geliştirir

Televizyon okumakla televizyon izlemek arasındaki en büyük fark, okumanın size yaratıcılığınızı salıverme imkanı vermesidir. Ne kadar çok okursanız o kadar çok yeni şey öğrenirsiniz. Yeni düşünceler zihinlerimizi daima hayatı yeni ve daha iyi yollarla yeniden keşfetmeye zorlar. Dünyayı farklı bir şekilde görmeye başlarız ve bu şekilde yeni yaratıcı çözümler buluruz.

23Kendi hızınızda öğrenin

Bir kitap okumanın bir başka yararı da kendi hızınızda öğrenmenizdir. Her zaman kitabınız olduğundan, her zaman anlamadığınızı düşündüğünüz bir bölüme dönebilirsiniz. Bir bölümü istediğiniz zaman kaçınılmaz, bir bölümü kaçıracağınız konusunda endişelenmeden okuyabilirsiniz.

Kendi kendine yardım kitabıysa, her seferinde bir konuyla ilgilenebilirsiniz. Bir problemi ele aldığınızda, ne zaman hazır olduğunuzu hissettiğinizde bir sonraki konuya geçebilirsiniz. Her şey kendi hızınızda yapılır ve en önemlisi, zihniniz şeyleri hissettiğiniz şekilde yorumlamakta özgürdür.

24- Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda seçenek

Hayat boyu hiç bitiremeyeceğiniz için okuyabileceğiniz çok güzel kitaplar var. Kitaplar yüzyıllar boyunca yazılmış, şu anda birileri bir kitap yazıyor ve gelecekte kitaplar yine de yazılacak. Size ilham verecek bir şey, sizi güldürecek, romantizm ve hatta yeni bir beceri kazanacak bir şey arıyorsanız, bunun için sayısız kitap var. Tek ihtiyacınız olan biraz zaman ayırıp hangisini okuyacağınızı seçmek.

25Ahlakı iyileştirir

Kitaplar iyi fikirleri kötü fikirlerden daha iyi ayırt etmemize yardımcı olur. Bir kitap okumak, hayata farklı yaklaşımlar ve karşılaştığımız sorunlar hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Bunu yaparak, geçmişte neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını ayırt etmek için bir fırsat elde edersiniz. Temel olarak, hayatta daha iyi kararlar almayı öğrenirsiniz.

26Geçmişin hakkında bilgi edinin

Tarih bugün kim olduğumuzda önemli bir rol oynar. Kitap okuyarak, geçmişi ve bizi nasıl etkilemeye devam ettiğini daha iyi anlıyoruz. Kitaplarla, ülkeniz, aileniz ve genel olarak dünya hakkında bilgi edinme şansınız olur. Geçmişinizi tekrar ziyaret etmenin ve şimdiki zamanı takdir etmenin harika bir yolu.

27Para biriktir

Ucuz olmanın yanı sıra, kitap okuyarak çok para kazanacaksınız. Kitaplar elektrik gerektirmez, ne de herhangi bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Yemek pişirme, doğrama veya basit ev işleri gibi belirli bir beceri hakkında bir kitap okuduğunuzda, bir müteahhit kiralamak için kullanacağınız paradan tasarruf edersiniz. Sadece yeni beceriler öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda kendinize yeni beceriler kazandırırsınız.

28- Dijital dünyadaki yan etkiler yok

Televizyon izlemek veya video oyunları oynamak için çok fazla zaman harcamak, uzun vadede göz sağlığınızı etkileyebilir. Öte yandan, kitaplar güvenli ve kolaydır. Hiç kimse çok fazla kitap okumaktan kör olmadı. Bilinen herhangi bir yan etkisi veya harika kitap okumanın bir tehlikesi yoktur.

29Seni daha akıllı yapar

Kitaplardan öğrenecek çok şey olduğu için, düzenli olarak okuyan insanlar, okumayanlardan daha akıllı olma eğilimindedir. Açık fikirli olma eğilimindedirler ve çevreleri hakkında daha bilinçlidirler.

30Kitaplar filmlerden daha iyidir

Pek çok film kitaplardan uyarlandı. Ancak, bir kitabı okuyup filmini izlerseniz, kitabın filmden 100 kat daha iyi olduğunu kabul edersiniz. Bir filmin asla yakalayamayacağı şey , sizin hayal dünyanızdır.

KİTAP OKUMAK İÇİN 30 NEDEN

Paylaşalım ve kitap okumanın güzelliklerini herkese duyuralım….

Tavsiye Kitaplar

En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

Meb’in Öğretmenlere Önerdiği Kitaplar

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

9 yorum

  1. […] başardıkların, büyük ölçüde yetişkin yaşamındaki fırsatlarını belirleyebilir. Okumak için biraz zaman ayır. Ortaokul ve lisede iyi şeyler yapmak için elinden gelenin en iyisini yap. […]

  2. Mutlaka herkes kendine göre bir neden bulabilir bu seçeneklerde. Edebiyat dolu yeni siteniz hayırlı olsun.

  3. Bu kadar çok faydasını bilmiyordum. Bana göre en fazla 7 yada 10 faydası var. diğer faydalarını görmek harika:) En güzelide insanı dijital dünyadan az da olsa ayrı bırakıp, hayal dünyana dalman. Bunu yapsa yapsa kitap yapar 🙂

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM